InfoDOK: Niemal 900 tys. zł dziennie próbowano wyłudzić przy pomocy kradzionej tożsamości

2016-07-28

W czasie ostatnich 3 miesięcy próbowano łącznie wyłudzić 81,8 mln zł – wykryto ponad 1,5 tys. przypadków wykorzystania kradzionej tożsamości przy tym procederze. Powstrzymanie przestępców było możliwe dzięki coraz większej liczbie zastrzeżeń dokumentów w Systemie DOKUMENTY ZASTRZEŻONE dokonywanych za pośrednictwem banków przez osoby, które swoje dokumenty utraciły – wynika z 26. edycji Raportu o dokumentach InfoDOK przygotowanego przez Związek Banków Polskich i zaprezentowanego w czwartek na konferencji prasowej.

W konferencji wzięli udział Krzysztof Pietraszkiewicz, Prezes ZBP, Jerzy Bańka, Wiceprezes ZBP, Mieczysław Groszek, Wiceprezes ZBP, Karol Wilczko, wiceprezes Comperia.pl oraz Marcin Idzik z TNS Polska.

InfoDOK: W II kwartale 2016 r. niemal 900 tys. zł dziennie próbowano wyłudzić z banków przy pomocy kradzionej tożsamości!

W czasie ostatnich 3 miesięcy próbowano łącznie wyłudzić 81,8 mln zł – wykryto ponad 1,5 tys. przypadków wykorzystania kradzionej tożsamości przy tym procederze. Powstrzymanie przestępców było możliwe dzięki coraz większej liczbie zastrzeżeń dokumentów w Systemie DOKUMENTY ZASTRZEŻONE dokonywanych za pośrednictwem banków przez osoby, które swoje dokumenty utraciły.

Baza Systemu DZ wzrosła o 35 098 szt. i zawiera obecnie 1 616 546 szt. dokumentów zastrzeżonych z powodu ich zagubienia lub kradzieży. Oznacza to, że w II kwartale 2016 r. statystycznie, niezależnie od pory dnia czy nocy do systemu trafiało 16 dokumentów.

Na łączną kwotę 81,8 mln zł złożyło się 1 529 prób wyłudzeń z czego aż 13 dotyczyło bardzo wysokich kwot przekraczających 1 mln zł – rekordowy przypadek odnotowano w województwie wielkopolskim (5,5 mln zł).

Od 2008 r., kiedy to rozpoczęte zostały dokładne badania w tym zakresie, udaremniono już 64,3 tys. prób wyłudzeń kredytów na łączną kwotę 3,47 miliarda złotych.

Akcja Miliony Polaków: Internauci są skłonni płacić za wymarzone konto bankowe

Do 5 złotych miesięcznie – to kwota, którą klienci są w stanie zapłacić za prowadzenie konta, które spełniałoby wszystkie ich oczekiwania i potrzeby. Dla blisko 90 proc. klientów kluczowe znaczenie dla oceny oferty banku ma gwarancja niezmienności opłat. Poza kwestią opłat najważniejszą cechą optymalnego konta jest dobra i bezpieczna bankowość internetowa – to główne wnioski z badania przeprowadzonego w ramach akcji Miliony Polaków, w którym udział wzięło ponad 22 tysiące osób. Akcja organizowana była przez porównywarkę finansową Comperia.pl przy wsparciu Związku Banków Polskich oraz Instytutu Badań Rynkowych i Społecznych.

Akcja Miliony Polaków to jedno z największych badań opinii publicznej o produktach bankowych, w ramach którego 22 tysiące internautów wyraziło swoją opinię na temat najbardziej użytecznego konta bankowego. Dzięki wynikom badania możliwe jest zdefiniowanie cech idealnego konta osobistego. – Bardzo cieszy nas skala zainteresowania projektem. Internauci licznie odpowiedzieli na nasze pytania i wskazali, jakie są ich oczekiwania względem kont osobistych – mówi Karol Wilczko, wiceprezes Comperia.pl, współorganizator akcji – Najważniejsze wnioski z tego badania przekazane zostały Związkowi Banków Polskich, który zadeklarował przedstawienie głosu klientów środowisku bankowemu. Wierzymy, że zostanie on wysłuchany– dodaje.

Pengab: Wakacyjna stabilizacja

W lipcu indeks Pengab m/m wzrósł o 0,1 pkt do poziomu 18,3 pkt. Zmiana jest spowodowana nieznacznym spadkiem indeksu wyprzedzającego, który jest równoważony wzrostem bieżących ocen. W miesiącach wakacyjnych aktywność klientów na rynku bankowym ulega stabilizacji, czego wyrazem jest utrzymanie większości indeksów na poziomie zbliżonym do miesiąca poprzedniego. W najbliższych dwóch miesiącach przewidywane jest utrzymanie dotychczasowej dynamiki na podstawowych rynkach. Większych zmian możemy oczekiwać w III kw. br. Czego zapowiedzią są prognozy sześciomiesięczne. Negatywne sygnały płyną jednak z pogarszających się prognoz sytuacji ekonomicznej przedsiębiorstw, gospodarstw domowych oraz gospodarki kraju.