Raport netB@nk: Coraz wyższa popularność bankowości internetowej wśród MSP

2016-06-30

Na koniec I kwartału 2016 roku średnia miesięczna wartość transakcji aktywnego klienta MSP wyniosła ponad 78 tys zł. To ponad 20% więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Również liczba klientów z sektora małych i średnich przedsiębiorstw mających możliwość korzystania z usług bankowości internetowej wzrosła w tym okresie o 200 tys. (wzrost o 9,20%). - wynika z 22. edycji raportu NetB@nk przygotowanego przez Związek Banków Polskich i zaprezentowanego na czwartkowej konferencji prasowej.

W konferencji wzięli udział Krzysztof Pietraszkiewicz, Prezes ZBP, Jerzy Bańka, Wiceprezes ZBP, Paweł Widawski, Dyrektor Zespołu Systemów Płatniczych i Bankowości Elektronicznej oraz Marcin Idzik z TNS Polska.

Raport netB@nk

Po pierwszym kwartale 2016 r. liczba klientów indywidualnych mających podpisaną umowę bankowości elektronicznej wyniosła ponad 30,8 mln. To o 1,54% więcej niż odnotowano na koniec 2015 r. i ponad o 18,5% niż w analogicznym okresie roku poprzedniego. Średnia liczba transakcji w miesiącu aktywnego klienta od roku wynosi 6. W ciągu minionego roku liczba aktywnych klientów indywidualnych wzrosła do ponad 14,8 mln – to przyrost rzędu prawie 13%. Liczba klientów bankowości internetowej w segmencie MSP osiągnęła prawie 2,4 mln, wzrastając w ciągu kwartału o 1,8% i o 9,2% w ciągu całego roku.

I kwartał to tradycyjnie spadek zarówno liczby, jak i wartości wszystkich transakcji bezgotówkowych, odnotowywany sezonowo po okresie świątecznym w końcu mijającego roku. Liczba transakcji bezgotówkowych w systemach ELXIR i EuroELIXIR i ich wartość były niższe niż na koniec roku 2015. W I kwartale 2016 r., po wysokim wzroście w poprzednim kwartale, ogólna liczba transakcji w systemie Elixir spadła o prawie 14,19 mln szt. (3,27%). Spadek zanotowano również w odniesieniu do wartości obrotów, które kształtują się aktualnie na poziomie 1 042 mld złotych. W ujęciu rocznym nastąpił wzrost o 2,42% w odniesieniu do liczby transakcji i o 3,10% w odniesieniu do ich wartości. Średnia dzienna liczba komunikatów nieznacznie spadła względem kwartału poprzedzającego, natomiast ich wartość zmalała o prawie 5,5% i wynosi obecnie 16 812 mln zł.

Pierwsza karta płatnicza w Polsce została wydana 25 lat temu

Dokładnie 30 czerwca 1991 roku została wydana pierwsza w Polsce karta płatnicza. 25 lat po debiucie „plastikowego pieniądza” w Polsce wydaje się średnio ok. 30 mln kart rocznie, a 2 na 3 Polaków ma w portfelu co najmniej jedną kartę płatniczą.

Ostatnie ćwierćwiecze to dla karty płatniczej okres prawdziwej rewolucji - od zwykłej plastikowej karty płatniczej z paskiem magnetycznym, do karty chipowej i bezstykowej. Ponadto, dziś można zamówić już kartę spersonalizowaną, która na życzenie klienta będzie świecić w ciemności lub wydzielać przyjemny zapach.

Polacy coraz częściej od gotówki wolą tzw. „plastik”. Łączna wartość transakcji w 2015 r. w Polsce wyniosła ponad 510 miliardów złotych – to, dla porównania, tyle co roczne PKB Ukrainy.

W Polsce stale rośnie zarówno liczba wydawanych kart, jak i wartość wykonywanych nimi transakcji. Przede wszystkim dlatego, że karta płatnicza jest znacznie wygodniejsza i bezpieczniejsza. Dzisiejsze karty posiadają ubezpieczenie w przypadku kradzieży karty, czy choćby kod weryfikacyjny CVC2 / CVV2 do płatności online.

Pengab: Pogorszenie prognoz na III kw.

W czerwcowym pomiarze Monitora Bankowego, główny indeks badania - wskaźnik Pengab, obniżył swoją wartość do poziomu 18.2 pkt (spadek o -4,7 pp.). Zarówno ocena bieżąca jaki i prognozy bankowców w połowie 2016 roku notują spadki. Mimo korekty nastrojów poziom głównego indeksu wciąż utrzymuje swoją średnią wielkość. W czerwcu spadły natomiast wszystkie wskaźniki prognozy sześciomiesięcznej rynku bankowego. Największe obserwowane zmiany to spadek salda prognoz kredytów mieszkaniowych i obrotowych przedsiębiorstw. Nieznaczny spadek w porównaniu do majowego pomiaru przyniosła także prognoza sytuacji ekonomicznej gospodarki oraz wskaźnik sytuacji ekonomicznej przedsiębiorstw – oba te indeksy w stosunku rocznym obniżyły swoją wartość o ponad 20 pp. W ujęciu miesięcznym na uwagę zwraca natomiast 10 punktowe obniżenie oceny ogólnej sytuacji ekonomicznej placówek bankowych.