Raport NetB@nk: Ponad 5 mln nowych kont w ciągu roku

2016-03-22

Na koniec ubiegłego roku liczba rachunków umożliwiających klientom indywidualnym korzystanie z bankowości przez internet ustabilizowała się na poziomie przekraczającym 30 mln. W ciągu 12 miesięcy liczba ta zwiększyła się natomiast o ponad 5 milionów czyli aż o jedną piątą – wynika z najnowszej edycji Raportu NetB@nk zaprezentowanego na wtorkowej konferencji prasowej.

W konferencji wzięli udział Krzysztof Pietraszkiewicz, Prezes ZBP, Jerzy Bańka, Wiceprezes ZBP, Mieczysław Groszek, Wiceprezes ZBP oraz Marcin Idzik z TNS Polska.

Raport NetB@nk: W ciągu roku przybyło ponad 5 mln rachunków internetowych

Końcówka ubiegłego roku nie przyniosła znacznych zmian w zakresie przyrostu liczby nowych umów bankowości internetowej. Dynamika wzrostu w tej kategorii okazała się istotnie niższa niż w poprzednich okresach i ostatecznie na koniec IV kwartału 2015 liczba umów BI osiągnęła poziom 30,35 mln sztuk. Oznacza to, że w ciągu ostatnich trzech miesięcy roku przybyło 58 tys. nowych umów (0,19%). Z perspektywy całego roku można jednak mówić o bardzo znaczącym wzroście. W porównaniu do końca grudnia 2014 przybyło ponad 5 mln umów bankowości internetowej, a potencjał tego segmentu usług bankowych zwiększył się o jedną piątą (20,8%).

W ciągu całego roku znacząco zwiększyła się również liczba aktywnych klientów indywidualnych, a więc osób, które przynajmniej raz w miesiącu zalogowały się do serwisu bankowości internetowej w swoim banku. Na koniec grudnia 2014 było ich nieco ponad 13 mln, rok później liczba ta zwiększyła się do 14,5 mln (11,3%). W samym czwartym kwartale liczba nowych aktywnych klientów była jednak stosunkowo nieduża – przybyło ich o 27 tys. (0,19% k/k). W porównaniu do stanu sprzed roku, wśród aktywnych klientów indywidualnych odnotowano również wzrost w zakresie średniej wartości przelewu, która wyniosła 1119 zł (wzrost o 9,6% r/r), a także średniej wartości rozliczenia przypadającej na jednego klienta.

Banki w Polsce dysponują zaawansowaną i dobrze zabezpieczoną infrastrukturą pozwalającą na oferowanie nowoczesnych usług bankowości elektronicznej milionom klientów, jednak, jak pokazują nasze dane, dzisiejszy potencjał znacznie przewyższa jeszcze możliwości w zakresie jego wykorzystania.  W ciągu minionego roku możliwość dostępu do bankowości on-line uzyskało kolejne 5 mln Klientów indywidualnych, zaś 1,5 mln z nich przekonało się, że taka forma kontaktu z bankiem jest wygodna i pozwala zaoszczędzić cenny czas – mówi Mieczysław Groszek, Wiceprezes Związku Banków Polskich.

Cyberbezpieczeństwo w Programie „Rodzina 500+”

W ramach prac prowadzonych w Ministerstwie Rodziny Pracy i Polityki Społecznej oraz Ministerstwie Cyfryzacji, wyprowadzono rozwiązania mające na celu umożliwienie wnioskodawcom składanie wniosków o świadczenie w ramach Programu „Rodzina 500+” m. in. za pośrednictwem bankowości elektronicznej. Banki będą miały możliwość świadczenia tej usługi od dnia wejścia w życie przepisów ustawy tj. od 1 kwietnia 2016 r.

Drogą elektroniczną wniosek o świadczenie wychowawcze będzie można złożyć za pomocą portalu empatia.mrpips.gov.pl, PUE ZUS, ePUAP oraz bankowości elektronicznej.

Pengab: Powrót do trendu horyzontalnego

Po wielomiesięcznym okresie spadków poszczególnych indeksów Monitora Bankowego marzec przyniósł istotne odbicie większości wskaźników. Na szczególną uwagę zasługują wyniki makroekonomiczne w tym wyniki sytuacji gospodarki kraju (wzrost o 21 pkt.), sytuacji ekonomicznej gospodarstw domowych (wzrost o 23 pkt.) oraz sytuacji ekonomicznej przedsiębiorstw (wzrost o 26 pkt.). Wartymi odnotowania są również  wskaźniki rynku kredytowego przedsiębiorstw i gospodarstw domowych. Zarówno wskaźnik prognozy jak i wskaźnik oceny bieżącej tego rynku odnotowały kilkunasto- lub nawet kilkudziesięcioprocentowe wzrosty. Negatywny punktem marcowego pomiaru jest spadek wskaźnika oszczędzania długoterminowego. Mimo, że wskaźnik ten w marcu zanotował jedynie 3 pkt. spadek, to w porównaniu z marcem ubiegłego roku osłabił się o 18 pp.

W marcu indeks Pengab m/m wzrósł o 10,4 pkt do poziomu 22,5 pkt. Tak silny wzrost jest spowodowany wzrostem bieżących, a także indeksu wyprzedzającego. Nastąpiło także zdyskontowanie silnych spadków z poprzednich dwóch miesięcy wzmacniane sezonowym wzrostem aktywności klientów na rynku bankowym.  Ocena i prognoza sytuacji ekonomicznej banków pozostała jednak m/m bez zmian.  Wyraźna zmiana m/m została odnotowana na rynku kredytów konsumpcyjnych, kredytów obrotowych dla przedsiębiorstw. Bardziej optymistyczne są także prognozy sześciomiesięczne dla kredytów osób indywidualnych a także kredytów dla przedsiębiorstw.  Przewidywana jest także poprawa sytuacji ekonomicznej przedsiębiorstw, gospodarstw domowych oraz gospodarki kraju. – podsumowuje Marcin Idzik z TNS Polska.