Raport NetB@nk: Prawie 16 mln Polaków aktywnie korzysta z banku przez internet

2017-10-26

Na koniec drugiego kwartału bieżącego roku już blisko 16 mln klientów indywidualnych aktywnie korzystało z usług swojego banku przez internet. Od kwietnia do czerwca ich liczba wzrosła o ponad 160 tys. – z 15,62 mln do 15,78 mln. To wzrost rzędu 1% w ujęciu kwartalnym, jednak w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku liczba aktywnych klientów idywidualnych zwiększyła się o blisko 4%. - wynika z najnowszej edycji raportu NetB@nk przygotowanego przez Związek Banków Polskich i zaprezentowanego na czwartkowej konferencji prasowej.

W konferencji wzięli Krzysztof Pietraszkiewicz, Prezes ZBP, Jerzy Bańka, Wiceprezes ZBP oraz Marcin Idzik, Kantar TNS.

Raport NetB@nk: Prawie 16 mln Polaków aktywnie korzysta z banku przez internet. Duży wzrost transakcji kartami płatniczymi.

Na koniec drugiego kwartału bieżącego roku już blisko 16 mln klientów indywidualnych aktywnie korzystało z usług swojego banku przez internet. Od kwietnia do czerwca ich liczba wzrosła o ponad 160 tys. – z 15,62 mln do 15,78 mln. To wzrost rzędu 1% w ujęciu kwartalnym, jednak w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku liczba aktywnych klientów idywidualnych zwiększyła się o blisko 4%. Dynamika wzrostu liczby aktywnych użytkowników osłabła w stosunku do poprzedniego kwartału, a kwartalny wzrost liczby umów bankowości internetowej w dalszym ciągu przewyższa przyrosty nowych klientów, którzy przynajmniej raz w miesiącu logują się do banku przez internet. Po drugim kwartale liczba wszystkich umów bankowości internetowej wśród klientów indywidualnych wyniosła 34,5 mln i była wyższa od stanu na koniec I kwartału o o ponad 1,07 mln (3,22%) i o ponad 3 mln (9,77%) w stosunku do II kwartału 2016 r.

Liczba umów i aktywność klientów w segmencie małych i średnich przedsiębiorstw w II kwartale utrzymały się na zbliżonym poziomie w stosunku do poprzedniego okresu. Możliwość korzystania z banku przez internet miało 2,38 mln klientów MSP – to o 30 tys. więcej (1,28%) w ujęciu kwartalnym, natomiast jeśli chodzi o faktycznych użytkowników, było to 1,41 mln. W ciągu minionego roku odnotowano nieznaczny spadek liczby umów bankowości internetowej wśród przedsiębiorców (-0,89%), jednak liczba klientów aktywnych w tej grupie sukcesywnie wzrasta.

Na koniec II kwartału Polacy mieli w portfelach 37,76 mln kart płatniczych i liczba ta uległa tylko niewielkiej zmianie (0,07%) w stosunku do I kwartału 2017 r. Większość z nich – 31,65 mln stanowiły karty debetowe, których liczba w ujęciu kwartalnym zwiększyła się o 120 tys. sztuk. W II kwarale zminiejszyła się natomiast liczba kart kredytowych – z 5,96 mln do 5,87 mln (1,44%). Warto zwrócić jednak uwagę na istotny wzrost zainsteresowania użytkowaniem kart płatniczych w drugim kwartale. Ogólna liczba transakcji kartami – zarówno gotówkowych, jak i bezgotówkowych – zwiększyła się o ponad 135 mln (13,19%) i wyniosła 1,162 mln sztuk. Równie istotnie wzrosła wartość transakcji, która byłą wyższa od tej odnotowanej w I kwartale o 18,88 mld zł ( wzrost o 13,1%) i wyniosła 163 mld zł.

Ponad 8 milionów zł w samej Warszawie i okolicach ukradziono w tym roku metodą „na policjanta”

Choć działania edukacyjne, realizowane przez różne instytucje w kraju, przynoszą pierwsze efekty przestępcy nie przestają atakować. Niestety nadal nadzwyczaj często zdarzają się przypadki wyłudzeń znacznych kwot z wykorzystaniem metod, w których przestępcom udaje się przekonać starsze osoby, że są znajomymi kogoś z rodziny lub przedstawicielami Policji. Zakłada się, że skala faktycznych wyłudzeń jest znacznie większa niż oficjalne statystyki, ponieważ poszkodowani często wstydzą się przyznać, że zostali oszukani.

Bardzo szybko zyskująca na popularności metoda „na policjanta” jest modyfikacją znanej i często stosowanej wcześniej metody „na wnuczka”:

• Do starszej osoby dzwoni oszust podający się za członka rodziny. Informuje, iż spowodował śmiertelny wypadek i aby wyszedł z aresztu trzeba wpłacić kaucję. Innymi powodami mogą być szybka pożyczka w związku w wyjątkową okazją do zarobienia dużych pieniędzy, choroba bliskiej osoby i bardzo drogie leczenie albo konieczność natychmiastowej spłaty długu. Oszust prosi starszą osobę o przekazanie wskazanej kwoty pieniędzy osobie, która się do niej zgłosi, bądź pozostawienie gotówki w umówionym miejscu. Po przekazaniu pieniędzy kontakt się urywa.

Oszukiwane osoby, będące w przeświadczeniu, że pomagają rodzinie albo policji, bardzo często dają się namówić do przygotowania paczki z kosztownościami lub gotówką i przekazania jej nieznanej osobie:

• Na numer stacjonarny starszej osoby dzwoni oszust podający się za członka rodziny i informuje, iż pojawi się z wizytą lub prosi o pożyczkę. Po rozłączeniu się dzwoni kolejna osoba, która podaje się za policjanta i informuje, iż przed chwilą dzwonił do niej przestępca z grupy, którą rozpracowuje, specjalizującej się w okradaniu starszych ludzi. Prosi o współpracę, która ma polegać na przekazaniu gotówki osobie, która zgłosi się do pokrzywdzonej, celem zatrzymania oszustów i przyłapaniu ich na gorącym uczynku. Po przekazaniu oszczędności kontakt się urywa.

Słaba ocena ex post, jednak obiecująca prognoza sześciomiesięczna

W październiku indeks Pengab m/m pozostał niemal na tym samym poziomie i wynosi obecnie 25.8 pkt. Spadła aktywność klientów indywidualnych na rynku kredytów mieszkaniowych oraz przedsiębiorców na rynku depozytów bieżących. Jedynymi obszarami w których odnotowano poprawę są depozyty osób prywatnych oraz kredyty obrotowe przedsiębiorstw. Indeks wyprzedzający wzrósł m/m o niespełna 1 pkt. Pozytywne odczyty prognoz na IV kw. dotyczą kredytów osób indywidualnych oraz depozytów przedsiębiorstw.

Znacznie więcej optymizmu zawierają prognozy sześciomiesięczne dla rynku bankowego w przypadku których we wszystkich monitorowanych obszarach odnotowano poprawę. Prognoza makroekonomiczna w odniesieniu do sytuacji ekonomicznej przedsiębiorstw uległa pogorszeniu, a prognozy sytuacji ekonomicznej gospodarki kraju oraz gospodarstw domowych m/m pozostały bez zmian.